Meer over Rixt Bakt

Hey, wat leuk dat je kijkt op mijn webshop!

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op bakken en sinds mijn 12de (nu 17 jaar) weet ik dat ik hier mijn beroep van wil maken. Omdat ik het beste uit mezelf wil halen wil ik de beste opleiding hiervoor doen, de CIA.

De CIA staat voor the culinary institute of America. Deze opleiding hoort bij de beste culinaire opleidingen van de wereld en sinds 2017 is het mijn droom hier te studeren. Helaas is deze studie erg duur, en heb ik dus veel geld nodig om mijn droom werkelijkheid te maken. Om mijn studie te kunnen betalen ben ik Rixt bakt begonnen, ik verkoop jam, Fryske dúmkes en maak filmpjes op YouTube en probeer op deze manier zelf mijn studie te kunnen betalen. Door een potje jam of een zakje Fryske dúmkes te kopen help jij mij een stapje dichterbij mijn droom!

Rixt onderneemt en spaart voor haar grote droom in Amerika

In Fryslân zijn steeds meer ondernemers onder de achttien jaar actief. Een van hen is Rixt Santema (17) uit Sneek. Ze verkoopt haar zelfgemaakte jam om te sparen voor een culinaire studie in Amerika. ,,Ik droom hier al jaren van.”

Jan Ligthart Geplaatst: 26 augustus 2019 om 10:20

Voor veel tieners staat de periode na de examens in het teken van hele andere zaken dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het openen van een zakelijke rekening of het bouwen van een webwinkel. Rixt Santema uit Sneek beseft dat maar al te goed, maar ze weet waar ze mee bezig is.

Monchoutaarten, zandkoekjes, cheesecakes en Fryske dúmkes; al vanaf haar elfde bakt de zeventienjarige inwoonster van Sneek wat ze maar wil. ,,Ik word er heel rustig van. Het is leuk om een recept uit te zoeken en dat vervolgens zo perfect mogelijk uit te voeren”, verklaart ze haar hobby. ,,Ik wist al snel dat ik hier mijn beroep van wilde maken.”

Het spreekt klanten ook aan dat ik fruit direct van de lokale boeren koop

Video’s van de bereiding van al die lekkernijen plaatst Santema op YouTube. Ondertussen verkoopt ze al een paar jaar haar zelfgemaakte jam voor huis aan voorbijgangers en familie en vrienden. ,,Daar hield ik aan het eind van de zomer dan een paar euro aan over”, zegt de jonge onderneemster. ,,Maar daar was ik al superblij mee.”

Santema is een van de 45 ondernemende tieners in Fryslân die met haar eigen bedrijfje staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het aantal Friese ondernemers onder de achttien jaar is de laatste vijf jaar flink gegroeid. In 2014 kende Fryslân nog maar veertien ‘tienerondernemers’. Een jaar geleden waren dat er 27. Veel van hen hebben een eigen webwinkel waarmee ze kleding, sieraden of voedsel verkopen.

CIA

Nu Santema is geslaagd voor haar vwo-diploma, wil ze zich met haar eigen webwinkel volop richten op de verkoop van haar zelfgemaakte jam. Met de opbrengst daarvan hoopt ze te gaan studeren aan Culinary Institute of America (CIA) in New York. Tv-kok Rudolph van Veen, bij wie Santema meerdere keren in de uitzending was, zag het talent van de jonge bakster uit Sneek en raadde haar de prestigieuze opleiding in Amerika aan. ,,Hij vertelde mij dat CIA het allerhoogste niveau is dat je kunt bereiken. Alleen is de studie erg duur, ongeveer 85.000 euro”, vertelt Santema. ,,Daarom ben ik mijn bedrijfje Rixt Bakt begonnen. Het is mijn grote droom om vanaf 2021 twee jaar aan CIA te studeren.”

Daarvoor moet Santema nog wel heel wat potjes jam verkopen. Per dag kan ze er ongeveer zestig tot zeventig potten produceren. Naast haar webwinkel brengt ze die voor vier euro aan de man op marktjes en braderieën. Ook stond ze een paar keer in de Poiesz-supermarkt in Sneek om de potten jam te verkopen. ,,Mensen zijn toch op een andere manier in mijn product geïnteresseerd als ik ze vertel dat ik spaar voor mijn droomstudie”, zegt de jonge entrepreneur. ,,Het spreekt klanten ook aan dat ik fruit direct van de lokale boeren koop. De jam die ik maak bestaat voor 70 procent uit fruit en 30 procent uit suiker.”

Rixt Bakt@Rixtbakt

De oude bakkerij!

Hulp

Santema krijgt veel hulp van de mensen in haar omgeving. Haar beste vriend monteert de YouTube-video’s en haar vader, die sinds kort ook ondernemer is, helpt waar nodig met de boekhouding. ,,Mijn ouders hebben ook altijd laten blijken dat ze trots op mij zijn en mij hierin ondersteunen. Ze hebben mij nooit gezegd dat ik iets anders moest gaan doen. Dat geeft een goed gevoel.”

Toch probeert de onderneemster zoveel mogelijk zelf uit te vinden. Al gaat dat hier en daar wat lastiger als je minderjarig bent. ,,Een eigen webwinkel of website heb je zo gebouwd, maar ik kon bijvoorbeeld niet zelf een zakelijke rekening openen. Voor veel zaken heb ik toestemming van mijn ouders nodig. Dat gaat vast wat makkelijker als ik over drie maanden achttien ben.”

Santema is er zich van bewust dat haar leven er momenteel anders uitziet dan die van haar vriendinnen. ,,Ik vind het wel jammer dat ik vaak moet afzeggen als ze willen afspreken om iets leuks te gaan doen. Veel van mijn vriendinnen gaan na de zomer naar Groningen om daar te studeren, terwijl ik in Sneek blijf om geld te verdienen”, zegt de bakliefhebber. ,,Aan de andere kant vind ik het ook ontzettend leuk om te doen. Ik heb het er voor over, omdat ik weet waar ik het voor doe.”


Er is nu een nieuwe serie gestart over “De oude bakkerij”! Nieuwsgierig ?

Rixt Bakt
In première gegaan op 1 aug. 2019

We zijn terug! Dit is de intro video voor onze nieuwe serie de oude bakkerij. Hierin maken we recepten uit oude kookboeken die uit een oude bakkerij komen om te kijken of ze nog werken en of ze lekker zijn!


Rixt Bakt
In première gegaan op 1 aug. 2019

We zijn terug! Dit is de intro video voor onze nieuwe serie de oude bakkerij. Hierin maken we recepten uit oude kookboeken die uit een oude bakkerij komen om te kijken of ze nog werken en of ze lekker zijn! De eerste aflevering komt volgende week.


FoodFirst Network

Met bakken kan je niet vroeg genoeg beginnen. Dé beste manier om iets te leren is door het gewoon te gaan doen. Dat is dan ook het uitgangspunt van deze bakworkshop waarin Rudolph en Rixt aan de hand van leuke, makkelijke maar vooral ook superlekkere recepten hun liefde voor het bakken graag willen overdragen aan jonge bakkers.

FoodFirst Network is een nieuw online leefstijlplatform over gezonder leven. Lekker, leuk en makkelijk om te doen.
• Gezonde leefstijl • afvallen • diabetes • hoge bloeddruk • voedselallergie •

Kijk op www.foodfirstnetwork.nl voor meer informatie.

Rixtbakt nieuws