Bladerdeeg maken

Bladerdeeg maken.

Wat is bladerdeeg:
Bladerdeeg is een product dat bestaat uit dunne lapjes deeg en roomboter. Bladerdeeg is een zogenaamd “getoerd deeg”. Dit wil zeggen dat het gemaakt is door telkens een laag roomboter op een laag deeg aan te brengen, en het vervolgens te vouwen en uit te walsen. Dit wordt in bakkersjargon dan ook “toeren” genoemd.

Recept Afdrukken
Bladerdeeg maken
Porties
portie
Ingrediënten
Porties
portie
Ingrediënten
Instructies
  1. Kneed de bloem, water, zout en de boter die op kamertemperatuur is tot een deegje. Laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deegje zo uit dat er 4 punten aan zitten. Leg de koele boter in het midden van het deeg en vouw de punten er over heen. Rol er een langwerpige plak van en vouw deze in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit tot een langwerpige plak en vouw weer in drieën. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Herhaal het uitrollen, vouwen, draaien, uitrollen en vouwen nog 2x, dus in totaal 3x met elke keer een half uur rusten er tussen. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten voor je het verwerkt.
Notities

Tips

Bladerdeeg op de juiste temperatuur uitrollen  tussen de 8 à 12ºC.

Bladerdeeg maken is makkelijker met iets grotere hoeveelheden, dus verdubbel of verdriedubbel de ingrediënten gerust.
Zorg ervoor dat het deeg tijdens de bereiding niet te warm wordt, anders smelt de boter met als gevolg een minder mooi bladerdeeg als resultaat.

Bladerdeeg kan voor veel recepten gebruikt worden en is ook goed te bewaren in de vriezer.

 

 

Rixt Bakt, bak je met me mee?

Kijk op  Youtube Rixtbakt Appelflappen
Hier leg ik alles stap voor stap uit.

Heb je vragen of iets anders wat je graag over koken of bakken wilt weten?

Stel aan Rixtbakt je vraag!